Luontoharjoituksia

Luontoyhteysharjoituksia

Kokoan tähän sinulle muutamia helppoja harjoituksia joita voit tehdä luonnossa liikkuessasi, juuri silloin kuin sinulle itsellesi parhaiten sopii💚
Luontoyhteys harjoitteiden vaikutuksia:

🌿 Tunteet avautuvat 
🌿 Luovuus lisääntyy 
🌿 Herkkyys lisääntyy 
🌿 Itsetuntemus lisääntyy 
🌿 Fyysinen hyvä olo lisääntyy 
🌿 Suhde luontoon muuttuu rakastavaksi 
🌿 Kunnioitus luontoa kohtaan lisääntyy 
🌿 Itseilmaisu ja vuorovaikutustaidot lisääntyvät 
🌿 Vastuullisuus ympäristön suojelemiseen lisääntyy  

📸 Outi Maijanen @outifromlapland 

HETKI LUONNOSSA
Mene lempipaikkaasi metsässä tai veden äärelle. Istu kivelle, kannolle tai puun juurelle, niin että voit katsella ympärillesi. Ota hyvä ja ryhdikäs asento. Anna alaselän pyöristyä luonnollisesti ja anna istuinluiden sulaa alustaa vasten. Tunne maa allasi.

Huokaise muutaman kerran syvään. Niin että tunnet kuinka vatsa pullistuu sisäänhengityksen aikana ja miten vatsa laskee uloshengityksen jälkeen. 

Kiinnitä katseesi edessä olevan maiseman  keskikohtaan ja anna katseesi levätä jossakin yksityiskohdassa. Katsele vaikka järven lipuvaa pintaa tai puiden lehtien liikettä hennossa tuulessa. Hyvin hitaasti, ikäänkuin unenomaisesti siirrä katseesi oikealle puolelle ja anna huomiosi kiinnittyä taas johonkin luontoelementtiin.

 Lepää hetki tässä hetkessä ja hengitä täysin omassa tahdissa. Älä analysoi näkemääsi, voit vain olla. Nyt puolestasi vie katse rauhallisesti vasemmalle puolellesi ja anna taas katseesi hakeutua valitsemaasi kohteeseen levollisesti.  

Ehkä huomaat miten huomiosi siirtyy muualle luontaisesti kun jokin liikahtaa näkökentässäsi. Se voi olla lintu, perhonen tai putoava puun lehti. 

Anna huomiosi virrata levollisesti reaktioidesi mukana. Tunne olevasi läsnä tässä pienessä hetken liikkeessä. 

Anna ajan vielä kulua. Kun keho pyytää sinua liikkumaan ja jatkamaan matkaa, kiitä itseäsi tästä harjoituksesta. Kiitä itseäsi tästä hetkestä ja kiitä itseäsi tästä ajasta, minkä otit vain itseäsi varten. Kiitä vielä myös äiti maata💚

Olet valmis jatkamaan matkaasi.  


📸 Outi Maijanen @outifromlapland 

KIITOLLISUUS HARJOITUS

Valitse luontokävelyreittisi varrelta jokin sellainen kohde mikä vetää sinua puoleesi. Se voi olla vaikkapa suuren puun alla, laakean kallion päällä tai keskellä kukkaketoa. 
Asetu luontokohteesi viereen niin että näet sen mahdollisimman selkeästi. Voit tarkastella luontokohdetta laajakatseisesti tai keskittää katseesi vain tiettyyn kohtaan mikä puhuttelee sinua juuri nyt.
Pysähdy tähän hetkeen. Halutessasi voit harjoituksen aikana sulkea silmät, jos tuntuu että se palvelee sinua tässä hetkessä parhaiten. Halutessasi voit pitää myös silmät auki ja samalla ikäänkuin vain tarkkailla kohteesi ääriviivoja.
Voit antaa mielesi rauhoittua ja hiljalleen keskittyä siihen, mistä kaikesta voit olla tänään kiitollinen. Voit olla kiitollinen hyvin pienistäkin ja arkisista asioista.
Samalla kun katseesi ehkä vaeltaa silmäillen luontokohteesi eri muotoja, voit asetella kiitollisuuden aiheitasi valitsemasi luontokohteen pinnalle (puiden oksille, kallion koloihin, heinän varsille, perhosten siiville). 
Voit katsella maisemaa  kokonaisuutena ja kuulostella kiitollisuuden tuntemuksia mielessäsi ja kehossasi. Voit myös esittää itsellesi kysymyksen, missä kohtaa kehossa, kiitollisuuden tunne tuntuu erityisesti. 
Voit palata luontokohteesi luokse aina kun koet siihen tarvetta. Suositeltavaa olisi tehdä tämä vähintään kerran viikossa.  Tarvittaessa voit omissa mielikuvissa matkata tähän valitsemaasi paikkaan silloinkin, kun et konkreettisesti pääse paikalle.

 


📸 Oma arkisto

PUUN HALAAMINEN 

Pysähdy kävelyretkesi aikana ja katso kaikkia puita ympärilläsi. Onko kenties jokin puu, joka vetää sinua erityisesti puoleensa ja joka kutsuu sinua? Se voi olla todella suuri ja vanha puu tai hyvin nuori ja hieman hintelävartisempi puu. Kuulostele intuitiotasi. Mene hitaasti puun luokse.
Kun lähestyt puuta, pyydä siltä aina ensin lupa lähestyä. Pyydä lupa koskettaa. Anna puun energian resonoida kanssasi. Kun koet olevasi varma valinnastasi, voit halata puuta. Anna koko vartalosi painautua puun runkoa vasten. Jos et halua asettua vatsapuoli puuta vasten, voit myös nojata selkä puuta vasten. Puu hoitaa sinua ja sinä puuta, riippumatta asennostasi.
Halutessasi voit myös sivellä kämmenellä puun runkoa, jos se tuntuu sinusta paremmalta.  Anna kämmenen aistia puunrungon muodot ja energia.
Anna kehosi rentoutua. Voit sulkea silmäsi ja pysähdy tähän hetkeen. Anna mielesi rentoutua. 
Tunne puu sylissäsi. Voit haistaa puun tuoksun sieraimissasi ja voit tuntea puun rungon karheuden kämmenissäsi. Tunne kuinka hengityksesi tasaantuu. Anna kaiken unohtua. Anna mielen valkokankaasi tyhjentyä. Lepää tässä hetki. 

Sopivan ajan kuluttua kun kehosi pyytää sinua jälleen liikkumaan, on harjoituksesi valmis. Voit irrottautua puusta. Muista kiittää puuta ja kiitä vielä itseäsi tästä harjoituksesta. 

Luo kotisivut ilmaiseksi!